Pe total- extrapolat la nivelul intregului an- 2,2-2,5 milioane mc rasinoase pe picior  au fost  exploatati mai putin in 2015 decat in 2014. Cum volumul exploatata  legal  este relativ constant, se poate demonstra pe date statistice ca volumul taiat ilegal a scazut, numai pe segmentul rasinoaselor, cu 2-2,5 milioane mc.
 

Terorismul  fiscal  instaurat de ANAF , prin controalele firmelor  din industria lemnului, trebuie sa inceteze.
Terorismul ONG-urilor de mediu, care continua sa spuna ca taierile ilegale  sunt la acelasi nivel ca in anii anteriori, trebuie sa inceteze.
Terorismul tuturor  celorlalte organe de control  care au facut subiect de campanii de presa din controalele care le fac asupra sectorului trebuie sa inceteze.
Asaltul politicienilor, care inca se intrec in masuri populiste  de a supralicita "intarirea masurilor  si controalelor" trebuie sa inceteze.
Ministerul Mediului,  care a gresit impardonabil -  a sustinut inclusiv masurile de oprire a exportului  de cherestea-  trebuie sa ofere informatii corecte despre evolutiile din sector.
 

Organizatiile reprezentative, profesionale si patronale din sector, trebuie sa gaseasca solutii  de aplicare a principiilor de vanzare a masei lemnoase din Codul Silvic transpuse in regulamentul de vanzare  a masei lemnoase  si sa fie unite in a se impotrivi acestui adevarat terorism al controlului asupra sectorului.
Daca nu reusim sa aparam sectorul si sa impunem respect, intregul sector  va deveni un teatru de razboi.  Va invit sa folositi datele  din  analiza de mai jos pentru a apara sectorul.Concluziile analizei:
 
 
 
- importul de bustean de rasinoase au crescut de la 800 000 mc in 2013 la 1,2 milioane mc in 2014  si va atinge 1,7-1,8 milioane mc in 2015. In lunile de varf din 2015, volumul  de bustean importat a crescut la peste 150 000 m3  (martie, mai 2015).
-ponderea cea mai mare o au importurile din Ucraina, dar in ultimele luni au aparut  importuri din Bielorusia (10-15 000 mc/luna in ultimele luni)
-exporturile de cherestea de rasinoase au scazut in trimestrul II 2015 comparativ cu trim II 2014 cu 153 000 mc.  Extrapoland aceasta  cifra la nivelul intregului an, avem un minus de 600 000 mc cherestea rasinoase exportata. In echivalent lemn rotund prelucrat , aceasta inseamna un minus de aproape 1 000 000 mc bustean rasinoase.
- tinand cont ca avem in 2015 cel putin 600 000 mc bustean rasinoase suplimentar importat, rezulta un minus total fata de anul trecut de 1,6 milioane mc bustean rasinoase de provenienta interna in piata lemnului din Romania. Aceasta inseamna ca va fi exploatat un volum pe picior  de rasinoase mai mic in 2015  fata de 2014 cu aproximativ 2,2-2,5 milioane mc masa lemnoasa numai pe segmentul rasinoaselor.
 
 
Acestea sunt cifrele crizei  de resursa  din piata lemnului  si implicit crizei din industria lemnului:
 
 
 
-minim 2,2-2,5 milioane mc lemn pe picior rasinoase exploatat  mai putin in 2015.
 
 
 
-1,6 milioane mc bustean  rasinoase  de provenienta interna in minus fata de 2014.
 
 
 
-  exporturi de cherestea de rasinoase mai mici cu 23 % in 2015  fata de 2014.
 
 
 
- exprimate in euro, valoarea exporturilor  a scazut aproximativ cu aceeasi amploare ca si scaderea cantitativa.  Aceasta inseamna ca exprimate in dolari, valuta pe principalele piete  de export, preturile medii de export pe cheresteaua de rasinoase au scazut  cu 20 %.   Intregul beneficiu al aprecierii dolarului  a fost anulat de scaderea preturilor de export exprimate in dolari.  Sigur,vorbim de o medie  a exporturilor,  cu beneficii  pentru firmele  care au reusit sa faca hedging intre preturile de import resursa bustean rasinoase/ export  cherestea (Schweighofer, Egger).
 
 
 
Dincolo de  datele comerciale, aceste date au o relevanta extraordinara in discutiile privind volumul exploatat ilegal  in Romania  si presiunea controlului asupra sectorului forestier.
Sursa:Forestry.ro

Visitorcounter

btc All 54894

Currently are 13 guests and no members online